B05 - Prominenz-bedingte Strukturen in austronesischen Sprachen mit symmetrischen Diathesen

Sprachen mit symmetrischen Diathesen, in denen es zwei (oder mehr) morphosyntaktisch gleichwertige Konstruktionen für transitive Sachverhalte gibt, sind problematisch für die Hypothese, dass agentive Argumente generell prominenter sind als andere verbale Argumente. Das Projekt erforscht, inwiefern sich in diesen Sprachen dennoch Evidenz für Agensprominenz finden lässt. Untersucht wird, nach welchen Faktoren Sprecher zwischen den verschiedenen transitiven Konstruktionen wählen, welche Wortstellungsbeschränkungen symmetrische Sprachen aufweisen, und die Alternation zwischen dem dynamischen und dem potentiven Verbparadigma.

Prof. Dr. Nikolaus P. Himmelmann

Marc Heinrich

Hilfskraft A03

E-Mail: marc.heinrich(at)uni-koeln.de

• Himmelmann, Nikolaus P. To appear. Grammaticisation processes and reanalyses in Sulawesi languages. In Andrej Malchukov & Walter Bisang (eds.), Areal patterns of grammaticalization and cross-linguistic variation in grammaticalization scenarios. Berlin: de Gruyter.
  • Himmelmann, Nikolaus P. & Sonja Riesberg. To appear. Expressions of directed caused accompanied motion events in Totoli, a Western Austronesian language of Indonesia. In Anna Margetts, Birgit Hellwig & Sonja Riesberg (eds.), Caused accompanied motion: Bringing and taking events in a cross-linguistic perspective. Amsterdam: Benjamins.
  • Kroeger, Paul & Sonja Riesberg. To appear. Voice and transitivity. In Alexander Adelaar & Antoinette Schapper (eds.), The Oxford Guide to the Malayo-Polynesian languages of South East Asia. Oxford: Oxford University Press.
  • Riesberg, Sonja. To appear. The expression of directed CAM events in Yali, a non-Austronesian language of New Guinea. In Anna Margetts, Birgit Hellwig & Sonja Riesberg (eds.), Caused accompanied motion: Bringing and taking events in a cross-linguistic perspective. Amsterdam: Benjamins.
  • Riesberg, Sonja, Kurt Malcher & Nikolaus P. Himmelmann. To appear. The many ways of transitivization in Totoli. In Michela Cennamo, Elisa Roma & Silvia Luraghi (eds.), Valency and transitivity patterns. Berlin/Boston: De Gruyter Mouton.

• Himmelmann, Nikolaus P. 2017. Word classes. In Oxford Bibliographies in Linguistics
  • Reinöhl, Uta & Nikolaus P. Himmelmann. 2017. Renewal: A figure of speech or a process sui generis? Language 93(2). 381-413. pdf
  • Riesberg, Sonja. 2017. An introduction to the Yali-German dictionary with a short grammatical sketch. In Sonja Riesberg (ed.), Wörterbuch Yali (Angguruk) – Deutsch. Canberra: Asia-Pacific Linguistics. pdf
  • Riesberg, Sonja. 2017. Some observations on word order in western Austronesian symmetrical voice languages. In I Nengah Sudipa et al. (eds.), Proceedings of the 8th International Seminar on Austronesian and Non-Austronesian Languages and Literature in Indonesia. Denpasar: Udayana University Press. pdf