B02 - Split-Ergativität in Tima

Das Projekt untersucht zunächst aus synchroner Perspektive das Phänomen der Split-Ergativität in Tima, unter besonderer Berücksichtigung von Topikalität, Fokus, Verbsemantik und Tempus/Aspekt. Anschließend beschäftigen wir uns aus diachroner Perspektive mit der Entstehung von Split-Ergativität. Hier ist der Schwerpunkt ein Vergleich der Argumentstruktur kognater Verbwurzeln, sowie der Distribution kognater Derivationsmarkierungen und Präpositionen in Tima und Katla/Julut. Dieser Ansatz ermöglicht u.a. eine enge Zusammenarbeit mit Projekt B03 zu Veränderungen von Prominenzrelationen.

Prof. Dr. Gerrit J. Dimmendaal

Teilprojektleiter B02 und B03

Büro: Afrikanistik, Meister-Ekkehart-Straße 7
E-Mail: gerrit.dimmendaal(at)uni-koeln.de
Homepage: Prof. Dr. Gerrit J. Dimmendaal

Prof. Dr. Birgit Hellwig

Büro: Allg. Sprachwissenschaft, Meister-Ekkehart-Straße 7
E-Mail: bhellwig(at)uni-koeln.de
Homepage: Prof. Dr. Birgit Hellwig

Dr. Gertrud Schneider-Blum

E-Mail: schneider_blum(at)yahoo.de
Homepage: Dr. Gertrud Schneider-Blum

Tatjana Schnellinger

Hilfskraft B02

E-Mail: tschnel2(at)uni-koeln.de

To appear

• Dimmendaal, Gerrit J. To appear. The comparative method and language change in accretion zones: A view from the Nuba Mountains. In Na’ama Pat-El, Patience Epps & Danny Law (eds.), Historical linguistics and endangered languages: Exploring diversity in language change. London: Routledge.
  • Hellwig, Birgit. To appear. Children’s narratives in Papua New Guinea: A case study of Qaqet. In Christiane Bongartz & Jacopo Torregrossa (eds.), What’s in a narrative? Variation in story-telling at the interface between language and literacy. Frankfurt am Main: Peter Lang.
  • Hellwig, Birgit. To appear. Expressing events of directed caused accompanied motion in Qaqet. In Anna Margetts, Birgit Hellwig & Sonja Riesberg (eds.), Caused accompanied motion: Bringing and taking events in a cross-linguistic perspective. Amsterdam: Benjamins.
  • Mitchell, Alice. To appear. Documenting difference: Interactional approaches to the documentation of special registers. In Richard Sandoval & Nicholas Williams (eds.), Interactional approaches to language documentation (Language Documentation & Conservation SP). Honolulu, Hawai’i: University of Hawai’i Press.
  • Mitchell, Alice. To appear. Phasal polarity in Barabaiga and Gisamjanga Datooga (Nilotic): Interactions with tense, aspect, and participant expectation. In Raija Kramer (ed.), The expression of phasal polarity in African Languages, 441-466. Berlin: de Gruyter.

• Dimmendaal, Gerrit J. 2017. Areal contact in Nilo-Saharan. In Raymond Hickey (ed.), Cambridge Handbook of Areal Linguistics, 446-470. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Schneider-Blum, Gertrud. 2017. Once or more often? On pluractionality marking in Tima. Language Typology and Universals 70(1). 163-194. pdf