B02 - Kasus-Splits und Wortstellungsvariationen in Ostafrika

Dieses Projekt untersucht Prominenzbeziehungen in ostafrikanischen Sprachen, die verschiedene Arten von Kasus-Splits aufweisen, welche mit der Wortstellung interagieren. Im Mittelpunkt stehen Sprachen, die Kasusmarkierungen für ein postverbales (aber nicht für ein präverbales) Agens oder Subjekt verwenden. Anhand von Sprachkorpora untersuchen wir die Faktoren, die eine differenzielle Markierung auslösen, ihre Interaktion, und ihre Variabilität in den Sprachen der Region.

Prof. Dr. Birgit Hellwig

Stellvertretende Sprecherin des SFB, Teilprojektleiterin B02

Büro: Allg. Sprachwissenschaft, Meister-Ekkehart-Straße 7
E-Mail: bhellwig(at)uni-koeln.de
Homepage: Prof. Dr. Birgit Hellwig

Jun.-Prof. Dr. Alice Mitchell

Büro: Afrikanistik, Meister-Ekkehart-Straße 9
E-Mail: alice.mitchell(at)uni-koeln.de
Homepage: Jun.-Prof. Dr. Alice Mitchell

Dr. Gertrud Schneider-Blum

E-Mail: schneider_blum(at)yahoo.de
Homepage: Dr. Gertrud Schneider-Blum

Mandy Lorenzen

Doktorandin B02

E-Mail: mandy.lorenzen(at)uni-koeln.de
Homepage:

Milo Reinmöller

Hilfskraft B02

Büro:
E-Mail: mreinmo1@uni-koeln.de

• Dimmendaal, Gerrit J. To appear. The comparative method and language change in accretion zones: A view from the Nuba Mountains. In Na’ama Pat-El, Patience Epps & Danny Law (eds.), Historical linguistics and endangered languages: Exploring diversity in language change. London: Routledge.
  • Hellwig, Birgit. To appear. Children’s narratives in Papua New Guinea: A case study of Qaqet. In Christiane Bongartz & Jacopo Torregrossa (eds.), What’s in a narrative? Variation in story-telling at the interface between language and literacy. Frankfurt am Main: Peter Lang.
  • Hellwig, Birgit. To appear. Expressing events of directed caused accompanied motion in Qaqet. In Anna Margetts, Birgit Hellwig & Sonja Riesberg (eds.), Caused accompanied motion: Bringing and taking events in a cross-linguistic perspective. Amsterdam: Benjamins.
  • Mitchell, Alice. To appear. Documenting difference: Interactional approaches to the documentation of special registers. In Richard Sandoval & Nicholas Williams (eds.), Interactional approaches to language documentation (Language Documentation & Conservation SP). Honolulu, Hawai’i: University of Hawai’i Press.
  • Mitchell, Alice. To appear. Phasal polarity in Barabaiga and Gisamjanga Datooga (Nilotic): Interactions with tense, aspect, and participant expectation. In Raija Kramer (ed.), The expression of phasal polarity in African Languages, 441-466. Berlin: de Gruyter.
  • Schneider-Blum, Gertrud. To appear. The impact of attentional centring on ergative marking in Tima. STUF - Language Typology and Universals.

• Dimmendaal, Gerrit J. 2017. Areal contact in Nilo-Saharan. In Raymond Hickey (ed.), Cambridge Handbook of Areal Linguistics, 446-470. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Schneider-Blum, Gertrud. 2017. Once or more often? On pluractionality marking in Tima. STUF - Language Typology and Universals 70(1). 163-194. pdf